
Dişteki çürük, dentine oradanda dişin pulpa dokusuna kadar ilerlediği durumlarda artık kanal tedavisi gerekliliği vardır. Pulpa dişin canlı olan duyarlı kısmıdır. Pulpa herhangi bir nedenle iltihaplanabilir yada canlılığını yitirebilir.
Pulpada iltihabın oluşmasının bir başka yolu da travmalardır. Dişe gelen bir darbe, kök ucundan dişin köküne giren damar ve sinirlerin kopmasına, böylece dişin canlılığını yitirmesine neden olabilirler. Bu durumu herhangi bir yolla mikroorganizmaların eklenmesi pulpanın iltihabına neden olur. Pulpanın enfekte olmasının bir başka yolu da, diş çevresinde uzun süreli periodontal (diş eti ve çevresi) hastalığın bulunmasıdır.
Kanal Tedavisine İhtiyacınız Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
- Sıcak ve soğuğa karşı uzun süreli hassasiyet
- Çiğnerken oluşan ağrı ya da rahat çiğneyememe
- Kendi kendine başlayan özellikle de geceleri başlayan ağrı,
- Dişin renk değiştirmesi, şiş, dişe yakın bölgedeki lenf düğümlerindeki ağrı yada elle hissedilen şişlik.
bu gibi durumlarda;
Dis hekimi dişin kök kanalındaki iltihaplı veya zarar görmüş pulpayı (damar-sinir paketini) çıkarır, dikkatli ve özenli bir şekilde kök kanallarını temizleyip şekillendirdikten sonra kök kanalını doldurur. Kanal tedavisi sonrası dişinize dolgu ya da porselen kaplama yapılır. Bütün bu işlemlerden sonra dişiniz diğer dişler gibi görevine devam eder.
Kanal tedavisini takiben, özellikle de canlı dişlerin tedavisinin ardından dişte birkaç gün katlanilabilir bir ağrı veya dişin üzerine basıldığında ağrı oluşabilir. Bu kanal tedavisi sonrası oluşan normal bir ağrıdır. Kanal tedavisi yapılan dişin biraz korunması ile kısa sürede ortadan kalkar. Bugün için doğru tedavi yöntemi uygulanan kanal tedavilerinde başarı oranı %90’a varmaktadır.